Säga nej – men ändå hitta lösningar

bench nature love people
Photo by Pixabay on Pexels.com

Kommunikation kräver övning

Om det finns en sak som min sambo och jag kunnat konstatera de senaste åren, så är det att vi måste jobba på vår kommunikation. Alltför ofta händer det att vi pratar förbi varandra istället för med varandra. Men vi behöver prata mer med varandra och lyssna på partnern, utan frustration, agg eller stress. När det gäller sex är det inte alltid så enkelt, då temat oftast tas upp när sex antingen inte skett på ett tag eller när det sker men något inte funkar som en av oss tänkt sig.

För det mesta är det hans föreställningar och krav som inte uppfylls. Jag är egentliga alltid nöjd. Skulle det inte vara  för honom vore jag nog faktiskt rätt tråkig och monoton i sänghalmen. Innan jag lärde känna sambon intresserade jag mig knappt för sex. Det var inte så viktigt för mig. Troligen är det en av anledningarna till varför det dröjde så länge innan jag förstod varför sex är så viktigt för honom. Lika så dröjde det länge innan jag förstod att frekvensen av sex är minst lika viktig för honom som variationen.

Analys av uppväxten

För att förstå mig själv bättre, har jag analyserat min barndom och tonårstiden för att förstå varför sex inte var så viktigt för mig. Troligen beror det mycket på min uppväxt. Jag växte upp i Finnmarken och hade knappt någon input från omvärlden. Utan särskilt många vänner eller andra barn i byn och en grundskola som enbart hade 100 elever, var min sociala miljö väldigt begränsad. Gymnasietiden var jag på tre olika orter, tre olika skolor. Att då bygga upp en vänskapskrets eller hitta en pojkvän är inte enkelt. Detta gjorde att jag aldrig hade ett förhållande eller ett ”strul”. Jag hånglade aldrig med en kille under tonårstiden och mest kontakt med temat sex var det som stod i Frida- eller Okejtidningen. Emellanåt hittade jag också någon bok på biblioteket som lärde mig lite teori om sex och förhållanden.

Vad fick jag lära mig?

Bortsett från det var sex aldrig ett tema. Även i skolan pratades det inte mycket om det och sexualupplysningen var väl inte den bästa heller. Det jag fick lära mig under min uppväxt var däremot

”När du säger Nej, måste din partner acceptera det”

Punkt. Inga fler diskussioner. Din partner måste lyssna på det, oavsett vad det gäller när det har med sex att göra, oavsett om du provat det innan eller inte. Ett nej är ett nej. Din partner måste lyssna på det.

Saken var glasklar för mig. Jag har sex när jag vill och hur jag vill. Om det finns något jag inte vill prova för att det låter konstigt av någon anledning, så är det bara så. Partnern måste acceptera det.

Naturligtvis stämmer det. Ingen ska bli tvingad till något som känns fel. Ingen ska känna sig obekväm under sexet med sin partner. Men, det som glöms bort är att sex är något man måste lära sig. Ibland måste man prova saker och ting för att veta om man gillar det eller inte. Ibland måste man prova flera gånger innan man kan säga ifall det känns bra eller inte. Andra gånger beror det på situationen eller men vet själv inte varför det känns bra just då, men mindre bra vid en annan situationen. Ibland är det skönt med fingrar mellan mina ben, men oftast inte. Han älskar att göra det, jag tyckte mest det var tråkigt. Tills vi en dag av en slump befann oss i en annan position och jag faktiskt kunde njuta av det. Det var aldrig möjligt åren innan, Med det sagt – saker som känns konstiga och som man inte vill, kanske efter ett tag känns bättre eftersom situationen passar. Kanske har man själv förändrats och åter kanske har tilliten till partnern ökat. Men det är en process som kan ta lång tid.

Med det sagt, ingen ska göra något som känns fel. Men ibland måste man ta sig i kragen och våga prova något nytt för att komma vidare i förhållandet. Ibland, måste man försöka förstå partnerns syn på det hela och varför det är viktigt för honom. Lika viktigt som det är att partnern accepterar ett nej, lika viktigt är partnerns behov och att dessa inte ignoreras. För på lång sikt, kommer detta bara att leda till frustration och förtvivlan från båda håll och detta är som gift för ett förhållande. Det har vi själva upplevt och på grund av det tog förhållandet nästa slut. Bara på grund av sex och för att jag envisades med mitt nej, utan att försöka förstå min partner.

Summa summarum

Att prata med varandra och att prova olika och nya saker är guld värt. Att bara diskutera något en gång och enbart prova något nytt en gång, kanske inte räcker. Ge olika fantasier ett chans eller två. Kanske låter ni saken vila ett tag. För det finns inget värre än att känna sig pressad till att göra något eller att känna att man inte duger. Oavsett om denna press sker medvetet av partnern eller omedvetet. Att känna sig pressad är inte bra för sexlusten och resulterade hos mig att jag bara blev mer envis med mitt nej. Vilket är kontraproduktivt om partnern är lika envis men samtidigt har en mycket mer utvecklad libido….

Men, det måste gå att hitta lösningar som passar för båda. Även om vägen är lång. Det måste gå. Jag tror på det och att det kan fungera om båda vill och båda jobbar på det. Jag tror att båda kan växa ihop och kan växa som personer ifall de lyckats lösa konflikter kring sex. Jag vägrar låta sex vara en anledning till varför min partner lämnar mig. För jag älskar honom.

Dock, glöm inte, ett nej är ett nej.

Men försök ändå att förstå er partners behov och försök att finna lösningar som båda kan leva med.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s