Hur samhället vill bestämma över vårt sexliv

Det är svårare än tänkt att ha två bloggar parallellt. Jag måste absolut skärpa mig och vara snabbare med att översätta! Men där börjar redan problemet… att översätta är svårare än jag trodde.

Som nu, det tyska inlägget syftar på ett blogginlägg och en tidningsartikel som handlar om sex och om kvinnor. För att vara mer exakt, handlar det om att journalisten tycker det är fel att kvinnor vill att mannen ska vara dominant i sänghalmen. Mer bakgrundsinformation hur jag hittade artikeln och länk till artikeln hittar ni i det tyska inlägget.

Artikeln beskriver att journalisten satt på ett Café och tjuvlyssnade på två kvinnor. En av dessa utbrast att hon så gärna skulle vilja bli knullad ordentligt av sin kille. Att killen skulle vara dominant. Journalisten tyckte att detta var fel.

Detta fick mig att tänka på de tidigare inläggen jag skrivit, oavsett om det handlar om att hitta lösningar  eller om det handlar om kraven samhället har på oss och stressen vi kan känna i samband med detta.

Subjektiva Medier

Tidningen denna artikel publicerades i, är ett tyskt ungdomsmagasin. Det är alltså tänkbart att ungdomar läser artikeln och antingen blir bekräftade i vad de gör, eller att de känner att det inte alls stämmer in på dem och på deras syn på sex.  Enligt mig, kan just en sådan artikel medföra konflikter med ens egna sexuella identitet, men även medföra konflikter i sexlivet med partnern. Kärnan i artikeln är ju att kvinnan ska bestämma själv när det gäller sex. Om kvinnan vill vara undergiven mannen när det gäller sex, så är detta fel  – enligt artikeln. I denna sägs det att kvinnan alltid ska bestämma, oavsett vad gäller. Det påpekade inte att sex och kärlek kan vara olika saker, även i ett förhållande. Dessa två saker måste inte nödvändigtvis alltid hänga ihop. Just detta, är dock även en sak som generellt sällan återspeglas i medier. Åtminstone under min uppväxt förmedlades alltid bara en romantisk bild av sex. Det förmedlades inte att sex kan vara smutsigt och kan vara slampigt i ett förhållande, utan att någon part för den delen behöver vara en slampa.

Just detta, gör att det blir svårare att acceptera att rollen en part har i sexlivet, inte behöver återspegla rollen partnern har i förhållandet rent generellt. Detta är dock något man själv måste komma fram till. Det är ytterst sällan det pratas så öppet om detta i medier eller informationsmaterial, vilket försvårar situationen och gör det svårare att finna sin egna sexuella identitet.

Vidare beskriver journalisten att hon aldrig hört män prata om sex på det viset, på ett Café. Frågan jag ställde mig då var – går en genomsnitts man med sin polare till ett Café för att snacka sex? Möjligen är det ett kliché, men jag tänker mig att om män överhuvudtaget snackar om sådant, så troligen inte när de dricker kaffe och äter sockerkaka. Om de gör detta, så är det mer tänkbart att det sker när de sitter i en bar och dricker öl eller kanske när de är och tränar. Möjligen är det så, eventuellt är det inte så. Kanske var hon, journalisten bara på fel Café och på ett annat hade det funnits många män som snackat sex. Möjligen, måste även män kämpa med den klassiska rollfördelningen och har därför svårt att yttra sig vad de vill eller inte vill när det gäller sex. Eventuellt vill män inte snacka sex eftersom de har för lite tillit sin partner och inte vågar yttra sig. Kanske, går män som vill ha en dominant kvinna även till en dominatrix, eftersom de inte får eller kan leva ut detta i sitt förhållande.

Med det vill jag säga att medier visar klichéer. Medier visar det som är kommersiellt. Det som inte räknas som ”normal” sex, behandlas inte i medier eller i skolan. För att hitta inspiration till detta eller för att se om man ändå är ”normal” är den enda källan som återstår internet. Barn och ungdomar når allt på internet. De börjar googla och börjar se klipp på Pornhub. Deras sexualupplysning präglas alltså av dessa två källor. Skulle temat sex behandlas mer öppet i samhället och även variationerna av sex skulle kunna visas. Skulle detta verkligen ske, så skulle böcker som Fify Shades of Grey samt dåliga porrklipp förlora betydelse.

Oavsett om dominant eller devote – Könet borde inte spela någon roll

boy and girl cutout decals
Photo by Magda Ehlers on Pexels.com

Möjligen, bara möjligen så borde inte könet stå i fokus när det gäller sex. Vi har kommit så långt i dagens samhälle, vi vill vara neutrala på så många håll och säger att könet inte är viktigt. Men vi glömmer det när det gäller sex. Det ska inte spela någon roll vem som vill vara dominant eller undergiven under akten. Det handlar om två personer som känner lust och som kanske även älskar varandra. Viktigt är inte vem som tar över vilken roll, utan att det är skönt för båda och att båda känner att det de gör är underbart. Könet har i det ögonblicket inget alls med saken att göra.

Ny inspiration tack vare dominans

Jag måste erkänna att jag är glad att min partner är dominant i sängen. Det var svårt för mig i början, eftersom han är dominant även i vardagen. Det kändes som om han ville bestämma konstant, detta resulterade i att jag många gånger fick kämpa för förändringar. Troligen var detta även en anledning till varför jag sa nej så många gånger i början och sällan ville rova nya saker i sänghalmen. Lyckligtvis, gav han inte upp. Tur det, för annars hade jag aldrig gett mig in på BDSM och då hade jag verkligen missat något. Missförstå mig inte nu, fokusen ligger inte på att han är den dominerade parten, utan att vi nu har mycket mer förtroende till varandra och kan prata väldigt öppet om sex. Detta gör att sexet blir mer intensivt och ger mer variation. Med det sagt –  ha det sexet ni vill. Såvida alla involverade är med på noterna så spelar det inget annat någon roll.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s